Història
La família Cervera té una historia documentada de més de 800 anys. La Casa Cervera s’ha dedicat des de sempre als treballs tradicionals del camp, la fusta i llenya dels seus boscos, la cria de bestiar, el carbó vegetal, el gel natural, etc. Actualment sense oblidar les feines de sempre, dedica al turisme rural unes autèntiques cases rurals. Des de fa més de 80 anys, gracies a la seva privilegiada situació en el Montseny, és un dels càmping pioners de Catalunya.
El nostre càmping està situat a 700 m. d’altitud, protegit i envoltat de grans muntanyes. Estem encarats al mar pel sud-est, per sobre de la Vall del Riu Tordera. Aquesta privilegiada orientació i la protecció que ens donen les muntanyes ens permet gaudir d’un clima molt suau tot l’any.
La masia Can Cervera disposa des de fa molts anys, més de 80, d’uns espais destinats per l’acampada.
Avui en dia som un càmping perfectament regulat, amb 50 places, que oferim uns serveis similars a altres càmpings de muntanya però amb unes característiques que ens fan pràcticament únics.
Venda de llenya
ALZINA DEL MONTSENY
LA MILLOR LLENYA PER LA SEVA LLAR DE FOC
VENDA DE LLENYA : Truqueu al 93 847 30 09
Venda al detall o a l’engròs… Demaneu condicions
Només transportem la llenya fins uns 15 km.
(Preferim que veniu a recollir-la amb els vostres mitjans)
A Can Cervera cuidem els nostres boscos:
La nostre finca sempre ha estat vinculada a l’explotació forestal. Des de temps immemorials la família Cervera hem cuidat els nostres boscos, fent un aprofitament forestal responsable i sostenible que ha permès tenir els boscos en perfectes condicions, per disposar de llenya de qualitat avui en dia i el que és més important, poder seguir tenint amb vista al futur.
Cavalls
EL CAVALL CATALÀ DE TIR
A la Masia Can Cervera podreu veure uns exemplars de cavalls de tir catalans que viuen en semi llibertat a l’aire lliure. No són els pura sang que esteu acostumats a veure, són cavalls tradicionals, els que s’han usat des de sempre per les feines del camp. Tenim un ramat d’ovelles, una petita granja de conills i gallines, algun porc… Tenim tractors i maquinària agrícola, segons quina època de l’any sigui encara podreu veure treballar alguna màquina al camp, traginant llenya…
A la masia principal, en una petita botiga podeu comprar productes naturals de l’hort.
La ermita
ERMITA DE SANTA ANASTÀSIA
Restes d’una ermita romànica a Can Cervera
No estareu acostumats ni és gaire habitual trobar a la web d’un càmping o d’una instal·lació que lloga cases de pagès, una pàgina que ofereixi informació d’aquesta mena. Però nosaltres considerem de gran importància, per tal d’oferir als nostres visitants un producte de qualitat, fer-vos conèixer algun dels molts, aspectes culturals i històrics que envolten una finca que té més de 800 anys d’història documentada amb la família Cervera.
No es coneix la data de construcció exacta de l’ermita, els estudis arqueològics consideren que amb molta probabilitat és del segle XII o XIII, però que també podria ser anterior. Existeixen relativament a prop altres ermites, Sant Marçal, Sant Julià del Montseny que estan documentades a principis del segle XI. Al llarg dels segles l’ermita va patir nombroses modificacions, els últims canvis significatius són del segle XVIII. Lamentablement avui en dia, està derruïda, però la versió oficial que circula i que per exemple es menciona a la Gran Geografia Comarcal de Catalunya, sobre que va ser profanada l’any 1940 no es certa.
A l’immediata postguerra l’ermita estava en un estat lamentable abandonament i no es podia fer servir ja que podia caure en qualsevol moment. Era una època de moltes limitacions, de racionament, no es podien aconseguir materials de construcció… Es veu que l’església del poble, Sant Julià necessitava reparacions a la taulada i el rector va considerar oportú agafar les teules d’aquesta inútil capella per efectuar les reformes a Sant Julià. Això va provocar la lamentable pèrdua d’aquesta petita joia del Montseny. La campana de 91 kg. segons manifesta el testimoni viu que va pesar personalment i avala aquesta versió dels fets, llueix actualment al campanar de l’església del poble. Façana del segle XVIII de l’ermita.
Santa Anastàsia vista des de l’est Santa Anastàsia, mutilada i decapitada:
L’ermita estava consagrada en honor de Santa Anastàsia, segons la tradició cristiana Anastàsia era una dona romana que va patir un terrible martiri consistent en varies amputacions en viu, principalment els pits fins que finalment va morir decapitada. El fet de patir l’amputació dels pits a fet que Santa Anastàsia sigui venerada com la Mare de Déu de la Llet o patrona de les dides. A l’ermita existia una figura de la Santa, encara que està perduda des de principis del segle XX i cap testimoni viu recorda haver-la vist mai. Es pensava que va ser robada, però en certa ocasió, l’antic rector de Sant Julià del Montseny, secretari i amic personal de Josep Tarradellas, va manifestar verbalment de forma ferma que l’havia vist al magatzem del Museu Diocesà de Barcelona.
Es desconeix com era la figura però sovint es representa la Santa com una Mare de Déu donant el pit a l’Infant Jesús.
Guerres Carlines i Mosso d’Esquadra degollat:
Durant molts segles, l’ermita sembla ser, va pertànyer a la família Jubany o Jovany. Era pràcticament una ermita particular de la casa, a 20 metres de la façana de la masia dels Jubany, homes poderosos i capitostos locals. La masia és una casa poderosa, rica, amb una arquitectura de qualitat, les pedres cantoneres de les portes i finestres, no son locals, estan ben treballades, el transport no hauria estat fàcil ni barat a l’època. Al segle XIX els Jubany eren significants partidaris dels carlins, el cap de la família va arribar a muntar un petit exèrcit propi, va ser cap de partida, segons els historiadors, de 40 homes a sou. Va participar activament a la segona guerra carlina, “guerra dels matiners”, guerres de guerrilles de carlistes irreductibles “malcontents”.
La tradició oral explica que els Mossos d’Esquadra van apostar-se a la porta de la masia amb les seves armes carregades i que Josep Jubany va fer sortir un ase de la casa, els mossos van descarregar les armes sobre el pobre animal, aleshores ell va sortir al galop, a llom del seu cavall i va poder fugir. Finalment el van atrapar a uns quants kilòmetres al Santuari de Sant Segimon del Montseny on va oferir una ferotge resistència, diuen que abans de ser abatut, va arribar a degollar algun mosso amb les seves pròpies mans. Restes actuals de Santa Anastàsia del Montseny
Recentment el Museu Etnològic del Montseny “La Gabella”, va procedir a consolidar les ruïnes de la capella, per tal de preservar-la de destruccions addicionals i va elaborar un informe. Aquest informe conté algunes errades i algun aspecte pendent de discussió, però en general el trobareu força interessat, si heu tingut la paciència d’arribar a llegir fins aquí.